снимка БулфотоВ списъка на Пандора (Pandora Papers) има български политици и

...
снимка БулфотоВ списъка на Пандора (Pandora Papers) има български политици и
Коментари Харесай

Журналист: В списъка на Пандора е Пеевски

снимка Булфото

В листата на Пандора (Pandora Papers) има български политици и единият от тях в действителност е Делян Пеевски. Това посочи работилият по досиетата проверяващи публицист Атанас Чобанов, представен от БНР.

Въпросното международно журналистическо разследване показва как политици и милиардери от целия свят заобикалят данъчното облагане на благосъстоянията им посредством офшорни зони и други принадлежности.

Вчера стана ясно, че има уличени и двама български политици.

Чобанов удостовери, че събраните документи демонстрират недекларирано имущество на Пеевски.

Според него сега би трябвало да се наложи Антикорупционната комисия, пред която Пеевски е подал погрешна декларация, да образува инспекция, с цел да се откри какви активи е държал, без да ги заявява.

Да се има офшорка не е закононарушение, казусът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е задължен да заявява пред Сметната палата, пред КПКОНПИ, разясни журналистът и допусна, че евентуално има активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани. Там трябвало да се намеси Национална агенция за приходите.

Установено е, че Пеевски е обвързван с три офшорни компании, които не се споменават в подадените от него имуществени заявления.

Докато е бил обвързван с трите компании, в това число като шеф на една от тях, той е бил народен представител от Движение за права и свободи в 42-ия парламент и шеф на ДАНС.

Правилникът на Народното събрание обаче забранява на депутатите да вземат участие в управителни или контролни органи на търговски сдружения и кооперации. При встъпването си в служба всеки национален фаворит попълня специфична декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат благосъстоятелност в търговски сдружения, само че би трябвало да ги заявяват.

Сегашните разкрития потвърждават, че Пеевски е нарушил и това законово условие.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 публицисти от 117 страни.

130 лица, измежду които повече от 30 водещи политици, са били обект на следствие. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият министър председател, както и водачите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред някогашните ръководещи изскача и името на експремиер на Англия Тони Блеър.

Преди 5 години пък гръмна абсурдът с разкритията от " Досиетата от Панама " (Panama Papers) по отношение на финансовите ограничения на офшорни компании и техните крайни бенефициенти. Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

Данните бяха най-голямото приключване на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива сдружения бяха част от следствието на досиетата от Панама.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР